Fredag–söndag 14-16 maj 2021 Blekingeresa - inställd!

Resan är inställd! 

Fredag 14 maj: Avresa Varberg Nord 06.30, Halmstad Arenahallen 07.30, Laholm Mellbystrand 08.00.
/anemone-nemorosa-leeds-variety-150506dsc00665s.jpgVi kör direkt till Blekinge där första stoppet blir hos Ulf Sill. Ulf var föredragshållare hos oss hösten 2019 och nu får vi möjlighet att se alla växter som han visade bilder på i verkligheten. Trädgården ligger i anslutning till Mörrumsån och där trängs sällsynta woodlandsväxter från världens alla hörn. Genom åren har han samlat på sig cirka 2 000 udda växter. Här finns många arter av blåsippor, vitsippor, trillium, sockblommor med mera.

Vi fortsätter sedan till Svenmanska parken i Bräkne-Hoby. Där äter vi vår medhavda lunch och blir sedan guidade i parken av Eva och Roland Gustavsson. Sedan 2015 är STA Blekinge engagerad i skötsel och utveckling av parken och de har satt sin prägel på parken.

Efter guidningen följer vi med Eva och Roland till deras trädgård. Deras trädgård liknar nästan en skärgård med olika öar av växtlighet. I en plätt syns ätliga växter, i en annan samsas magnolior med blommor. Det finns ingen ritning – allt skissades upp med bambupinnar rakt över gräsmattan. Roland Gustavsson pekar på hur växterna hjälper varandra. Med eftertänksamhet och planering kan trädgården anläggas så att den kräver mindre arbete. Själv har han tidigare forskat på hur olika växter beter sig i närkamp med varandra. När vi sett färdigt på trädgården fortsätter vi till hotellet i Karlskrona.

Lördag 15 maj:
 Efter frukost kör bussen till Henry Karlsson i Jämjö. Tomten ligger mitt i Jämjö. Den visar prov på odlingskunskap och hantverksskicklighet, då man vill skapa sitt eget lilla trädgårdsparadis av ennormal tomt. Här finns stenpartier, trädgårdsdamm och supersmala trädgårdsgångar med knivskarp kantbeskärning, som kräver en ägare med sinne för precision och en specialsmal gräsklippare.

.

Trädgården innehåller många intressanta perenner och klenoder som ginkgo och pimpernöt.

Färden går därefter vidare till Oxabacken som ligger på Torhamnslandet i östra Blekinge. Naturen på Oxabacken präglas av närheten till havet i väster, hällmarker med ljung, stora ekar, hasselbuskar, enar, vildapel, oxel, hagtorn, vildkaprifol och björnbär. Idag omfattar trädgården ca 1000 m2 Trädgården har varsamt integrerats med den naturliga miljön på en sluttning i västerläge och ner till havet. Trädgårdsdelen, med en anlagd bäck och en serie dammar söker sig ner till stranden med betade ekhagar. I trädgårdsdelen märks Maj-Kathes djärvhet i färgval. Här finns en medelhavshörna, inspirerad av parets erfarenheter av utlandsboende. Lunchen serveras efter en kort bussfärd på Bourbon Pub and Inn på Trummenäs golfklubb.
Dagens sista besök blir hos Per-Åke Foglert i Backaryd. Mellan två sjöar ligger en trädgård, som är så nära som man kan komma en lövängsstruktur, ovanligt i trädgårdssammanhang. Här har den levt vidare som hagmark. Den är en av Blekinges intressantaste trädgårdar. En fullkomligt underbar och mycket vild trädgård. Mängder av dammar och våtbäddar och mycket ovanliga växter. Många vackra sorter av sommarvivor.

Söndag 16 maj: 
/birgitta-o-eric-andersson-bromolla-180617-dsc01557s.jpgGanska tidigt på morgonen ger vi oss av mot Plantrikets plantskola i Ronneby. De vill ha vårt besök före sin öppningstid så de får tid att ta hand om oss på ett bra sätt. Plantriket har Södra Sveriges Största sortiment inom trädgårdsväxter och har många väter man inte hittar i vanliga plantskolor. Plantriket drivs sedan 2014 av Caroline Klüver och Nikolaj Uhrskov från Danmark, 2018 fick de pris som årets främsta unga framgångsrika entreprenörer i Ronneby.

 

Resans sista besök blir hos Eric Andersson & Birgitta Liljedahl Andersson i Bromölla. Ett kulturminnesmärkt hus med sju grönskande trädgårdsrum formade av stenpartier och vatten. Mottot är att njuta av en grön trädgård året runt. I trädgårdens rum finns japanska lönnar, pagodkorneller, Ginkgo biloba, kinesisk sekvoja, rhododendron, Pieris, kalmia, dvärgbarrväxter, orkidéer, perenner, stor samling av hostor med mera. Under 2019 var det reportage om trädgården i både Allt om Trädgård och Hemmets Journal. Innan vi fortsätter mot Halland äter vi lunch i Sölvesborg.

Hemkomsten beräknas till 15.30 Mellbystrand, 16.00 Halmstad Arenahallen och 17.00 Varberg Nord. Fullständigt program delas ut i bussen och finns på hemsidan och Facebook.

Pris: 2 500 kr. I priset ingår del i dubbelrum, bussresa, 2 luncher, och 2 middagar. Tag med egen fm fika och lunch på fredag. För enkelrum är kostnaden 400 kr extra. Sista anmälningsdag 14 april.

Bindande anmälan till [javascript protected email address] eller Lena Johansson 0725 373 220
Ange vid anmälan var du vill stiga på bussen.
OBS! Avvakta med betalning till dess ni får information om att resan blir av.

2 feb 2021