Hallandskretsens Start

 

Det var så här allt började

Första Året med Trädgårdsamatörerna Halland

År 1982 den 25 maj samlades ca 25 arbetskamrater till Asta Carlsson (på Varbergs Sjukhus) hos Asta i hennes underbara trädgård i Nösslinge.

Bland dessa fanns Elsy Nilsson. Några dagar senare på jobbet hämtade Elsy Asta från avd. för att visa henne en blomma som en patient fått i en blombukett. Det var Lewisian som senare skulle bli vår kretssymbol.

Varken Asta eller Elsy hade sett denna blomma tidigare. Asta berättade för Elsy att hennes dröm var att starta en krets i Halland. Hon var medlem i Älvsborgskretsen sedan ett antal år.

Den 23 juni ringde Asta till John Alebring (redaktör för STA’s tidning Trädgårdsamatören) för att få upplysningar. Idén började nu bli verklighet.

Den 21 augusti åkte Asta och Elke Sköld Varberg till Lindhults plantskola för att sätta upp affischer om STA.

Den 24 samma månad ägde det första mötet rum hos Asta i hennes stuga i Nösslinge.

Närvarande var: Asta Carlsson, Lars Jibrandt Göteborg (sekreterare i huvudkretsen), Karl-Erik Karlsson Borås (hade stuga i Tångaberg), Elsa Danielsson Nösslinge, Bror Karlsson Tångaberg, Elke Sköld Varberg, Love Almquist Varberg och Elsy Nilsson Trönningenäs.

En interimsstyrelse bildades och Asta fick förtroendet att bli ordförande.

(Asta var sedan ordinarie ordförande i många år). Någon hade tagit med lite växter och det hölls en auktion på dessa. Asta bad Elsy att ta hand om pengarna som auktionen inbringade, och på så sätt blev hon kassör, en syssla som hon hade ett antal år. För dessa pengar inhandlades en kassabok och ett kassaskrin m.m.

Den 16 september anordnar kretsen sin första växtauktion på Lindhults Plantskola. Ca 40 personer kom och auktionen inbringade 3040 kr.

Många medlemmar skrev in sig i föreningen. (Växtauktioner hade vi några år men de övergick sedan till växtmarknader med viss % till kretsen)

Ett styrelsemöte hos Bror Karlsson hölls också i september.

I oktober åkte Asta till ombudsmötet i Mullsjö.

I slutet av oktober var det styrelsemöte hos Elsa Danielsson. Med på detta möte var Mats Johansson Borås. Han odlade Lewisior och styrelsemedlemmarna fick var sin planta av honom. Stor glädje.

I början av november träffades Elke, Inger Sjögren Varberg (sedermera sekreterare i föreningen) och Elsy hemma hos Asta för att skriva adresser och slicka kuvert och frimärke på kallelserna till det ordinarie möte som hölls i Tofta bygdegård den 21 november. John Alebring var gästföreläsare och Peter Nilsson underhöll oss en stund med dragspelsmusik. Kaffe med dopp.

Styrelsemöte i början av december hos Asta i hennes källare på Bandholtzgatan.

Mellan jul och nyår köpte Asta och Elsy en diaprojektor och duk.

Även lotterivinster för 200 kr inhandlades.

I januari 1983 var det möte i Godtemplargården Varberg för första gången. (Där höll vi till i rätt många år.) Då kom den nya utrustningen till användning. Karl-Erik Karlsson höll föredrag och visade diabilder för ca 60 personer. Kaffe och lotterier.

Den 27 februari var det dags för det första årsmötet.

På kallelsen stod det: Anmälan skall göras före den 21/2.

TÄNK PÅ ELSA DANIELSSON SOM SKALL BAKA.

På tal om kallelse får vi inte glömma alla fina kallelser som ritades och skrevs av Kerstin Bondesson Varberg.

Den 28 maj deltar 33 personer i STA’s första resa som gick till trädgårdar i Skene, Kinna och Örby.

Två dagar senare var det dags för första trädgårdsvandringen.

Det var hos Sune Svensson och Anders Karlsson Varberg och

Karl-Olof Johansson Falkenberg.

Den 9 september kl 1900 var det dags för kretsens ettårsjubileum i Träslövs Föreningsgård. Landgång, dricka, kaffe och kaka. Dans till Leifs Duo.

Pris 25 kr. Tor Svantesson visade bilder och kåserade. Det blev en mycket lyckad kväll, vädret till trots. På dagen/kvällen föll det 66 mm regn och gästerna kunde ju riskerat vattenplaning på vägen hem. Men allt gick bra.

Sedan har det bara rullat på. Föreningen har växt. Medlemmar kommer och medlemmar går men kvar är det säkert en stabil skara som varit med i många år och fått njuta av föreningens aktiviteter som möten, trädgårdsvandringar och resor m.m.

Vårt Första Riksmöte juni -89

Vi gjorde en plantering i Nöjesparken, Varberg, växtmarknaden hölls i Rotundan. Vi utgick från Societeten i Varberg.

Supén var i Societetsrestaurangen med underhållning av Harriet Forsell.

Fina lotterivinster skänktes till våra lotterier, bl.a. en cykel från Monark.

 

Asta Carlsson, Elsa Danielsson, Elsy Nilsson, Kerstin Bondesson, Inger Sjögren,

Elke Sköld och Kerstin Karlsson  /sta-halland-medlemsblad.png